Hoe ontstaat een radioactieve besmetting

 

 

 

 

Voorwerpen, maar ook mensen of dieren kunnen radioactief besmet worden wanneer ze direct in contact komen met een verspreidbare radioactieve stof, bijvoorbeeld een vloeistof. Een deel van de radioactieve vloeistof zal achterblijven in of op het voorwerp of de persoon. Dit noemen we een radioactieve besmetting.

 
Radioactieve besmettingen zijn net als andere verontreinigingen meestal goed te verwijderen door (voorzichtig) te poetsen met zeep of schoonmaakmiddelen. Voorkomen is echter beter dan genezen. Door alle veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, kun je werken met radioactieve stoffen zonder besmettingen op je werkplek, je kleding of je huid te krijgen. In cursussen stralingsbescherming leren werknemers en studenten hoe ze veilig met radioactieve stoffen kunnen werken.

 
Tijdens dit experiment wordt gewerkt met een radioactieve oplossing in water. Om verspreiding en binnenkrijgen van de radioactieve stof te voorkomen, wordt gewerkt met een handschoen en wordt een veiligheidsbril gedragen. Het stralingsniveau is echter niet hoog: extra afscherming is niet noodzakelijk.