Wat zijn de stralingsniveaus in en rond de Delftse onderzoeksreactor?

 

 

  

Gedurende dit filmpje krijg je een kijkje in de koepel van het Reactor Instituut Delft. Je ziet de kernreactor waarmee we de straling produceren om onderzoek mee te doen.

 

We laten de stralingsniveaus in en rond te koepel zien. De zogenaamde stralingsdosis drukken we uit in de eenheden nanosievert (nSv) en microsievert (µSv = 1000 nSv). De natuurlijke straling die je overal in Nederland ontvangt varieert tot zo'n 100 nanosievert (0,1 microsievert) per uur.

 

Het hoogste stralingsniveau tijdens het filmpje wordt gemeten vlak boven het reactorbassin: 60 microsievert per uur. Tijdens een rondleiding staan we slechts enkele minuten boven het bassin. De totale stralingsdosis is zo´n 4 tot 6 microsievert; vergelijkbaar met de dosis door twee dagen achtergrondstraling of een uur in een vliegtuig op 10 km hoogte. Ter vergelijking: een röntgenfoto van de borstkas geeft een stralingsdosis van 20 microsievert en een CT-scan zelfs enkele millisieverts (mSv = 1000 µSv). Ook bij een dergelijke dosis hoef je je nog geen zorgen te maken over je gezondheid.