Over de website

Wat is radioactieve straling?

Met radioactieve straling, of feitelijk ioniserende straling, wordt de straling bedoeld die wordt uitgezonden door radioactieve stoffen en röntgentoestellen. Radioactieve straling komt meestal negatief in het nieuws: de ramp bij de kerncentrale Fukushima, acties tegen transport van radioactief afval, radioactieve besmettingen in het milieu. Dat er vele positieve toepassingen van radioactiviteit en radioactieve straling zijn, wordt vaak vergeten. Onder het publiek ontstaat hierdoor het beeld van gevaarlijke, schadelijke straling, die we niet kunnen zien of ruiken. Het Reactor Instituut Delft, onderdeel van de TU Delft, wil u graag middels deze nieuwe informatieve website informeren over de achtergronden, toepassingen en risico’s van radioactiviteit en ioniserende straling.

Radioactiviteit in animaties en filmpjes

In 16 interactieve animaties maken wij op begrijpelijke wijze duidelijk hoe radioactief verval plaatsvindt, wat een stralingsdosis is en hoe we ons kunnen beschermen tegen radioactieve straling. Enkele toepassingen van bijvoorbeeld gammastraling en röntgenstraling worden nader toegelicht. De veel in de media genoemde ‘microsievert’ wordt uitgelegd en u krijgt een beeld wanneer radioactieve straling gevolgen heeft voor de gezondheid. Radioactieve straling is overal, niet alleen in kerncentrales of ziekenhuizen. We laten zien dat radioactiviteit en straling van nature voorkomt. Er komt dus ook altijd en overal straling in Nederland voor, ook in de natuur of bij u thuis.
Het meten van ioniserende straling staat centraal in de filmpjes op deze website, die tevens op het Youtube-kanaal RadioactieveStraling te vinden zijn. U ziet hoe radioactieve bronnen worden gemeten met een geigerteller, hoe afscherming van ioniserende straling werkt en op welke manier radioactieve besmetting kan optreden. Tevens kunt u een virtueel kijkje nemen in onze reactorhal in Delft, waarbij met meetapparatuur het niveau van de straling wordt gevolgd.

Meer informatie over radioactieve straling

De website wordt steeds uitgebreid en aangevuld met nieuwe informatie en verdiepende pagina's. U kunt ook zelf vragen stellen via watisradioactievestraling@gmail.com.

Wenst u nog meer informatie over radioactiviteit, radioactieve (ioniserende) straling, schadelijkheid van straling, stralingsbescherming, toepassingen van radioactiviteit of kernenergie? De inhoud van deze website is samengesteld door docenten van de afdeling Opleidingen van het Nationaal Centrum voor Stralingsveiligheid (NCSV), onderdeel van het Reactor Instituut Delft (RID), het Nederlands kenniscentrum voor radioactiviteit en straling. U vindt ons instituut via de website www.rid.tudelft.nl, ons stralingsonderwijs op www.rid.tudelft.nl/opleidingen-stralingsveiligheid ons onderzoek op www.rrr.tudelft.nl.